Materialen en technologieen – september 2024

01 oktober 2024

Doorbraken in plastic recycling en recyclebaarheid
Twee UC Berkeley studies die de recycling en recyclebaarheid van materialen bevorderen zijn in Science gepubliceerd. In het eerste onderzoek (abstract) ontwikkelden technici een katalytisch proces dat polyethyleen en polypropyleen kunststoffen efficiënt afbreekt tot herbruikbare koolwaterstofbouwstenen. De ontwikkelde processen kunnen worden opgeschaald om grote hoeveelheden materiaal te verwerken. In het tweede onderzoek (abstract) introduceren ingenieurs een nieuwe familie gestabiliseerde α-liponzuur (αLA) polymeerlijmen. Deze veelzijdige lijmen, die gemaakt kunnen worden van bio-based bronnen, hebben toepassingen variërend van chirurgische superlijm tot verpakkingslabels. Ze kunnen op maat worden gemaakt voor specifieke toepassingen, worden gerecycled in een gesloten systeem en zijn biodegradeerbaar.

De wetenschap van ‘glugging’
Middelbare scholier Rohit Velankar en zijn vader, professor Sachin Velankar van de Universiteit van Pittsburgh, onderzochten hoe de elasticiteit van een container de afvoer van vloeistoffen beïnvloedt. Hun experimenten toonden dat flexibele containers sneller leeglopen, maar grotere, minder frequente drukschommelingen of 'glugs' produceren. De studie (1,29 MB) is gepubliceerd in Physics of Fluids.

Vooruitgang op het gebied van bio-engineering voor verpakkingen
Onderzoekers van KAIST hebben een technologie ontwikkeld om aromatische polyesters voor voedselverpakkingen te produceren met behulp van gemanipuleerde bacteriën. Hun studie bereikt de hoogste concentratie aromatische polyesterproductie op microbiële basis tot nu toe. De studie (abstract), gepubliceerd in Trends in Biotechnology, toont potentieel voor grootschalige industriële toepassing.
Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut lopen voorop bij het gebruik van mycelium van schimmels om materialen zoals verpakkingen te maken. Het team gebruikt landbouwresten en schimmelculturen om deze materialen te produceren, die op maat gemaakt kunnen worden voor verschillende toepassingen door de groeicondities aan te passen. Hun productiemethode lost uitdagingen op het gebied van schaalvergroting en efficiënt gebruik van hulpbronnen op.
Een masterscriptie (8,12 MB) van de Universiteit van Waterloo onderzoekt coatings op waterbasis als alternatieven voor plastic. Twee biopolymeerdispersies, PHBV met SDS en celluloseacetaat met Pickering-emulsie, toonden verbeterde barrière-eigenschappen op papier.
Een andere masterscriptie (2,29 MB) van de Universiteit van Manitoba onderzoekt bioschuim op basis van mycelium (MBF) als alternatief voor geëxpandeerd polystyreen (EPS) in verpakkingen. Een marktanalyse laat een toenemende vraag naar duurzame opties zien en een levenscyclusanalyse toont de lagere totale milieubelasting aan, ondanks hogere transportemissies.

VTT lanceert projecten voor duurzame industrie en het gebruik van koolstof
Het initiatief “Energy First” van het VTT Technical Research Centre wil een revolutie teweegbrengen in de bosbouw en textielindustrie door koolstofarme, waterefficiënte technologie te ontwikkelen. Met een budget van €20 miljoen richt het project zich op het ontwikkelen en testen van commercieel levensvatbare, duurzame alternatieven voor kartonnen verpakkingen en andere producten. Het initiatief wordt onder andere gefinancierd door de EU.
VTT, de LUT Universiteit en partners uit de industrie hebben in Finland, een proeffabriek opgezet om opgevangen kooldioxide op biologische basis om te zetten in kunststoffen en chemicaliën. De pilot maakt gebruik van hernieuwbare energie voor de productie van polypropyleen en polyethyleen, met als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.